09/11/2014

Polędwica po florencku


Niedzielny obiad - polędwiczka wieprzowa po florencku, czyli duszona w czerwonym winie. Do tego kluseczki ziemniaczane oraz kurki duszone w białym winie. Poniżej zamieszczam przepis na polędwiczkę.


Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kostki rosołowej
  • śmietana 18%
  • olej do smażenia
  • przyprawy: szałwia, rozmaryn, sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Polędwiczkę obsypujemy ziołami, solą i pieprzem. Do brytfanny wlewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy nieobrane ząbki czosnku. Rozgrzewamy olej. Na mocno rozgrzany olej wkładamy polędwiczkę i obsmażamy przez kilka minut z każdej strony.

Wlewamy wino, dodajemy kostkę rosołową i zagotowujemy - wino musi bulgotać i parować. Gdy 2/3 wina odparuje, przykrywamy brytfannę i dusimy mięso przez 5 minut.

Polędwiczkę wyjmujemy, kroimy na plastry i układamy na półmisku. Sos zaciągamy odrobiną śmietany i mąki. Polewamy mięso sosem. Resztę sosu podajemy w sosjerce.





No comments:

Post a Comment