17/05/2015

Placuszki z cukinii


Dziś przepis na proste danie wegetariańskie. Proste, ale pyszne. Choć to w zasadzie zależy od upodobań kulinarnych. W każdym razie, mi smakuje. Mojemu dziecku też. Męża jeszcze tym nie karmiłam.


Składniki:

  • cukinia (1 duża lub 2 małe)
  • 1 jajko
  • 6 łyżek mąki
  • garść płatków migdałowych lub migdałów mielonych
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Sposób przyrządzenia:

Zaczynamy od obrania cukinii. Z dużej trzeba wyjąć gniazdo nasienne, z małej niekoniecznie. Następnie trzeba zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach. 

Cukinię przekładamy na sitko, posypujemy solą i czekamy chwilkę aż cukinia zmięknie i puści sok. Potem trzeba odcisnąć nadmiar soku i przełożyć cukinię do miski. 

Do cukinii dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz i płatki migdałowe. Mieszamy.

Teraz czas na smażenie: na patelnię wlewamy olej, wkładamy cukinię i formujemy z niej małe placuszki. Smażymy po kilka minut z każdej strony.

Dla lepszego efektu wizualnego, do placuszków można dodać posiekaną natkę pietruszki. 




No comments:

Post a Comment