Niedzielny obiad - polędwiczka wieprzowa po florencku, czyli duszona w czerwonym winie. Do tego kluseczki ziemniaczane oraz kurki duszone w białym winie. Poniżej zamieszczam przepis na polędwiczkę.
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 kostki rosołowej
- śmietana 18%
- olej do smażenia
- przyprawy: szałwia, rozmaryn, sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Polędwiczkę obsypujemy ziołami, solą i pieprzem. Do brytfanny wlewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy nieobrane ząbki czosnku. Rozgrzewamy olej. Na mocno rozgrzany olej wkładamy polędwiczkę i obsmażamy przez kilka minut z każdej strony.
Wlewamy wino, dodajemy kostkę rosołową i zagotowujemy - wino musi bulgotać i parować. Gdy 2/3 wina odparuje, przykrywamy brytfannę i dusimy mięso przez 5 minut.
Polędwiczkę wyjmujemy, kroimy na plastry i układamy na półmisku. Sos zaciągamy odrobiną śmietany i mąki. Polewamy mięso sosem. Resztę sosu podajemy w sosjerce.
No comments:
Post a Comment