Dziś przepis na marynowaną jagnięcinę - danie o bardzo ciekawym i wyrazistym smaku. Dobrze komponuje się z gnocchi oraz zieloną fasolką. Łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
- jagnięcina (najlepiej polędwica)
- szklanka jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- skórka z 1 limonki
- 2 łyżki octu winnego
- łyżeczka chilli
- łyżeczka imbiru
- łyżeczka gorczycy
- łyżeczka soli
Sposób przyrządzenia:
Przygotowujemy marynatę: do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę z limonki, ocet winny, chilli, imbir, gorczycę oraz sól. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy.
Mięso kroimy w plastry o grubości ok. 1cm i zanurzamy w marynacie. Wstawiamy do lodówki. Jak wiadomo, przy marynowaniu obowiązuje zasada, że im dłużej tym lepiej.
Mięso smażymy na oleju po kilka minut z każdej strony, aż będzie miękkie.
No comments:
Post a Comment