Chili con carne, czyli ostre w smaku i mocno rozgrzewające danie, które idealnie nadaje się na sezon zimowy.
Składniki:
- wołowina mielona - 450g
- puszka pomidorów krojonych w kostkę
- papryka czerwona
- papryka żółta
- puszka fasoli kidney
- 2 papryczki chilli
- bulion wołowy - 1 kostka
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka chilli
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżeczka oregano
- sól, pieprz
- kwaśna śmietana
- żółty ser
Sposób przyrządzenia:
W brytfannie rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekany czosnek. Dodajemy mięso i obsmażamy, mieszając. Dodajemy pomidory oraz przyprawy: chilli, kmin rzymski, oregano, sól i pieprz.
Przygotowujemy bulion i dodajemy go do brytfanny, a następnie gotujemy danie pod przykryciem 20 minut.
Dodajemy fasolę, pokrojoną w kostkę paprykę oraz drobno posiekaną papryczkę chilli. Gotujemy pod przykryciem 20 minut.
Danie podajemy udekorowane startym serem oraz śmietaną.
No comments:
Post a Comment