Rzadko mam ochotę na słodki obiad, jednak ostatnio zachciało mi się... pierogów z owocami. Takich domowych. Więc sobie ulepiłam. Z jagodami.
Składniki:
- 25 dag mąki
- 1 jajko
- 5 łyżek letniej wody
- owoce - najlepiej świeże, ja użyłam mrożonych jagód
- cukier
- masło
Zaczynamy od przygotowania owoców - mogą to być maliny, jagody, borówki, itp. Owoce trzeba opłukać, odsączyć, posypać cukrem. Mrożone - zostawiamy w temperaturze pokojowej aż do całkowitego rozmrożenia, potem odsączamy i posypujemy cukrem.
Teraz czas na ciasto. Mąkę wysypujemy na stół, robimy w mące dołek. W dołek wbijamy jajko i wlewamy wodę. Zagniatamy ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 mm i wycinamy krążki. Na każdy krążek układamy po łyżeczce owoców, składamy krążek na pół i zlepiamy brzegi.
No comments:
Post a Comment