Dziś przepis na proste danie wegetariańskie. Proste, ale pyszne. Choć to w zasadzie zależy od upodobań kulinarnych. W każdym razie, mi smakuje. Mojemu dziecku też. Męża jeszcze tym nie karmiłam.
Składniki:
- cukinia (1 duża lub 2 małe)
- 1 jajko
- 6 łyżek mąki
- garść płatków migdałowych lub migdałów mielonych
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Zaczynamy od obrania cukinii. Z dużej trzeba wyjąć gniazdo nasienne, z małej niekoniecznie. Następnie trzeba zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach.
Cukinię przekładamy na sitko, posypujemy solą i czekamy chwilkę aż cukinia zmięknie i puści sok. Potem trzeba odcisnąć nadmiar soku i przełożyć cukinię do miski.
Do cukinii dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz i płatki migdałowe. Mieszamy.
Teraz czas na smażenie: na patelnię wlewamy olej, wkładamy cukinię i formujemy z niej małe placuszki. Smażymy po kilka minut z każdej strony.
Dla lepszego efektu wizualnego, do placuszków można dodać posiekaną natkę pietruszki.
Dla lepszego efektu wizualnego, do placuszków można dodać posiekaną natkę pietruszki.
No comments:
Post a Comment